Piškotki in nova zakonodaja

S 15.6.2013 stopa v veljavo sprememba zakona o elektrokskih komunikacijah (157. člen ZEKom-1) ki določa, da mora lastnik spletne strani, katera v obiskovalčev brskalnik namesti piškotke, od uporabnikov pred tem pridobiti soglasje. Kar pa pomeni da sem spadajo dejansko skoraj vse spletne strani verjetno tudi vaše.

 

 

Piskotki in nova zakonodaja

Hmm, kaj pa je piškotek (ang. cookie)?

To je majhna datoteka, ki se ob obisku spletne strani namesti na vaš računalnik oz. brskalnik. V piškotek se zapisujejo različni podatki. Po večini pa se uporabljajo za boljše delovanje spletnih strani in spremljanje obiska spletne strani.

Dobri in slabi piškotki

Po omenjenem zakonu se piškotki ločijo na tiste ki so dovoljeni da se naložijo ob obisku in na tiste za katere se zahteva potrditev sprejema s strani obiskovalca. Več si lahko preberete tudi na naslovu: https://www.ip-rs.si/fileadmin/user_upload/Pdf/smernice/Smernice_o_uporabi_piskotkov.pdf

Katere piškotke pa namešča vaša spletna stran, lahko preverite tudi preko naslednje povezave: http://www.cookie-checker.com

Kaj pa v primeru da obiskovalce spletne strani ne obvestimo o nameščanju piškotkov?

V primeru, da nadzorni organ (informacijski pooblaščenec) ugotovi, da vaša spletna stran namešča piškotke vi pa nimate obvestila uporabnikom potem vas lahko doleti kazen. Predvidene kazni za kršitelje so:

  • do 20.000 EUR za pravno osebo, ki velja za srednjo ali veliko gospodarsko družbo,
  • 200 do 1.000 EUR za pravno osebo, ki ne velja za srednjo ali veliko gospodarsko družbo, samostojnega podjetnika posameznika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost,
  • 100 do 500 EUR za odgovorno osebo pravne osebe ali samostojnega podjetnika posameznika, ki stori prekršek.

Nam lahko vi pomagate?

Seveda. V kolikor sami ne poznate podrobnosti zakona ali pa ne znate oz. nimate časa sami namestiti, opozoril na vašo spletno stran lahko to storimo tudi mi za vas.

Strošek implementacije je lahko od 10€+DDV do 150€+DDV na spletno stran, odvisno seveda od tega katere in koliko piškotkov vaša spletna stran namesti.

Predno pričnemo z delom bomo vašo spletno stran pregledali in okvirno ocenili, kolikšen bi prišel strošek implementacije. V vsakem primeru pa bomo strmeli k temu, da vam svetujemo kako strošek implementacije zmanjšati.

Paket za eno spletno stran vsebuje:

  • pregled spletne strani
  • pripravimo pravno obvestilo
  • namestitev obvestila
  • namestitev programa za sprejem in zavrnitev piškotkov (v kolikor obstaja potreba za to)

V primeru implementacije na vaših večih spletnih straneh seveda nudimo količinski popust.

Sporočite nam naslov vaše spletne strani (kontatkni obrazec na desni strani) in po pregledu vam bomo poslali ponudbo.

 

<< Nazaj na prejšnjo stran

IMAMO, Danijel Ocepek s.p.

Mobi: 041 942 911
Tel: 0599 203 55
Skype: imamo_sp

Kontakt / Povpraševanje


Ker nimate omogočenega JavaScript-a ne boste mogli poslati sporočila.